Dansk

Om Regatta


Fordi hver sømand har lidt jazz i sig 


Invitation

Du inviteres hermed til at deltage i VII Østersøens Jazz Regatta som afholdes fra den 3. til og med den 7. august 2022.

Temaet for regattaen blev inspireret af den berømte Østersø Jazz Festival som hvert år  bringer de bedste jazz musikere til øen. Vores hovedmål er at skabe et fælles bånd mellem vores nabolande omkring Østersøen samt at  give muligheder til at forstærke samarbejdet og lære hinanden bedre at kende gennem sport konkurrence. Vores intention er at organisere et arrangement  der tillader sømand med mindre erfaring at forhøje deres kvalifikationer og et arrangement hvor all deltagere  har det sjovt sammen både ude at sejle men også på landet. Ved at forbinde vores regatta med Østersø Jazz Festival åbner vi også op for en musik oplevelse ved kontakt med levende jazz.


Arrangør

Turist firma Bornpol står bag organiseringen af Baltic Jazz Regatta i tæt sammarbejde med Sejlklub Nexø  og foreningen "ØstersøJazz i Nexø".

Medie protektor af regattaen er den lokale avis Bornholms Tidende og bornholmske turist markedsføringsorganisation Destination Bornholm.

Sted

Regattaen afholdes i Nexø havn på Bornholm.

Nexø fik borgerrettigheder i 1346. De første planer omkring Nexø havn ses i krønikerne fra 1660. Men det er først når Frederiks Stenbrud åbner i 1754 at byggeriet begynder. Havn bassiner bliver færdigbygget i 1860 og nogle år efter Nexø forvandles til en af de vigtigste byer på Øst Bornholm.  I 1877 stiftes et Dampskibsselskab med skibe som sejler fra Nexø til København. Den store skibstrafik får byen til at udvikle sig hurtigt. Som resultat åbnes en jernbanestrækning mellem Nexø og øens hovedstad Rønne. De sidste dage af 2. Verdenskrig bringer større ødelæggelser i Nexø havn. Under genopbygningen vælges at udbygge havnen. 1960’erne bringer stor udvikling i fiskeriet. To nye bassiner mod syd bliver færdigbygget i 1964. På grund af en udbygget infrastruktur bliver havnen i 1980’erne en af de største fiskehavne i Østersøen. I den bedste periode, flere end 1200 mennesker arbejder i havnen. Senere, som følge af fiskekrisen i Østersøen og den stadig faldende antal fiskere, Nexø havn har som mange andre mistet sin betydning. Strategien for udviklingen af havnen i dag er rettet mod sømænd, afslapning og turisme. Dette realiseres gennem et større antal pladser for sejlskibe, forbedring af havnens infrastruktur og udvikling af færge forbindelser.  Der søges stadig for nye måder at skabe vækst i havnen. Der blev for nylig introduceret til industrielt opdræt af fisk. Havnen har i dag en lakseklækkeri som bruges til forskning og kurser vedrørende akvakultur. Målet med Baltic Jazz Regatta er at bidrage til havnens nye strategi, at bringe liv i havnen, tiltrække sømænd, turister og skabe et fællesskab på tværs af landende i Østersøen.